over Riet Brouwer

“Ongeacht of je carrière nog maar net begonnen is of je al richting pensioen gaat, of het gaat om een vervolgstap, een switch naar iets nieuws, of je nu lid van een college van bestuur of eerste bediende bent, of dat je vakkennis ligt op het gebied van life cycle engineering, welzijnswerk, werken in een commercieel bedrijf of een klooster. Mijn uitdaging ligt in het zo snel mogelijk een beeld vormen van jouw functie binnen de organisatie waarin jij werkt, zodat ik je in jouw proces kan ondersteunen.”

wil je dat ik contact met je opneem?

verandering en leren

Ik denk en handel vanuit het principe ‘Zeggen wat ik denk en doen wat ik zeg’. Belangrijk voor mij als coach is de vraag ‘Waar ben jij mee bezig, hoe staat het met jouw balans?’ Door deze belangrijke vragen te onderzoeken werken we stapsgewijs toe naar het verbeteren van o.a. samenwerking en communicatie. Hierdoor ontstaat er ruimte voor ‘verbinden en doorgeven’. Het eindresultaat? Werken met plezier, voldoening en vertrouwen in elkaar

Leren gaat niet zonder slag of stoot. Coaching kandidaten adviseer ik vaker: Komt de intercity eraan? Ga van de rails af! We nemen afstand en kijken naar hetgeen gebeurt. Net op tijd aan de kant gesprongen, voel je de wind langs je hoofd, voel je de vonken of valt de ‘schade’ wel mee? Scherven rapen, werken aan herstel of verbetering, dat vergt moed. Als coach ben ik er als een team er voor durft te gaan, grenzen opzoekt en samen wil ‘oefenen’ met een nieuwe aanpak. Uiteraard kán en wil ik het proces niet overnemen. Wat ik wel doe? Bijsturen, ondersteunen, adviseren, daarbij puttend uit een heel arsenaal aan tools.

ik pas geen methodiek toe, ik combineer en pas aan

Het avontuur begon door creatieve therapie te kiezen als opleiding na de middelbare school. Een fantastische periode waar creatief denken in allerlei vormen aan de orde kwam. Maar dans, drama, fotografie, muziek etc. was niet genoeg om de complexe materie achter gecompliceerd gedrag of psychische gesteldheid te kunnen begrijpen. De keuze voor Klinische Pedagogiek aan de Universiteit van Utrecht als vervolgopleiding was daarna snel gemaakt. Toen was het namelijk nog mogelijk om vrij bij andere studies aan te sluiten. Dat werd kinderpsychiatrie & kinderneurologie bij Geneeskunde. Ik ben altijd opleidingen blijven volgen: van NLP tot systemisch werken. Belangrijke opleidingen gezien de ontwikkelingen in onze maatschappij zijn de opleiding tot CSR stress coach, de opleiding tot mediator en diverse scholingen over rouw en verlies en mindfulness.

In 2005 ben ik mijn eigen bedrijf gestart. Daarvoor werkte ik in verschillende functies bij diverse bedrijven. Als trainer, outplacement en mobiliteitsadviseur, vestigingsmanager, projectleider en HR manager. Het starten van mijn eigen bedrijf betekende voor mij de vrijheid om mijn werken op mijn manier vorm en inhoud te kunnen geven. Ik pas geen methodiek toe, maar combineer zaken en pas de methodiek aan. Doen wat nodig is, maatwerk voor het individu, aansluiten bij de werkgever. Soms vragen mensen: ‘wat is je methodiek?' Dan zeg ik ‘de Riet Brouwer methodiek’: Observeren, luisteren, vragen stellen, verwonderen en gedachten uitspreken. Samen maak je een analyse en bedenkt een pad dat gelopen wordt. Onderweg stellen we soms de route bij of kiezen een ander stuk om samen te onderzoeken. Het glas is niet half vol of half leeg; we zoeken samen de kraan.

wil je hierover een vraag stellen?

butterfly effect

Het is misschien moeilijk voor te stellen dat een vleugelslag van een vlinder in China een orkaan in New York kan veroorzaken. Wat in de natuur gebeurt, kan zich ook bij jullie op de werkvloer voordoen. Of met andere woorden, iets wat onschuldig of klein lijkt, kan in de praktijk leiden tot iets met verstrekkende gevolgen. Tijdens coachgesprekken maak ik vaak gebruik van beelden om een probleemstelling of situatie toe te lichten of samen te vatten. The butterfly effect wordt in dat geval gebruikt om te laten zien dat verandering en verbetering niet ontstaat vanuit heel grote stappen, maar kleine en dus haalbare acties. Ik geef een kleine vlinder uit brons aan kandidaten en opdrachtgevers die er in slagen om de voor hen gewenste verandering te realiseren.